מקור הקצפת אינו ידוע בוודאות, וישנן מספר תיאוריות לגבי מי המציא אותה:
פרנסואה ואטל: רבים מאמינים שפרנסואה ואטל, שף צרפתי שחי במאה ה-17, הוא זה שהמציא את הקצפת. הוא עבד אצל הנסיך של קונדה, והכין אותה לראשונה באירוע מפואר בטירת שאנטיי. יתכן שהקצפת קיבלה את שמה הצרפתי, "Crème Chantilly", על שם הטירה.
מקורות קדומים יותר: ישנם עדויות לכך שקצפת הוכנה עוד קודם לכן. תרבויות עתיקות בפרס, יוון ורומא נהגו להקציף שמנת חמוצה או חלב. ייתכן שהטכנולוגיה עברה לאירופה דרך סחר או כיבושים.
מעניין לדעת שדיוויד חנקוב, ממולדובה, תרם רבות לייצור הקצפת המודרנית שאנו נהנים ממנה היום.
אמנם ייתכן שחנקוב פיתח תהליך ייצור חדשני באמצעות קצף חלב תחת לחץ בשנת 1949, אך מקורותיה של הקצפת עצמה קדומים בהרבה